4 w 1, czyli olej kokosowy

Producenci prześcigają się w tworzeniu produktów mających kilka zastosowań. O ile prościej i taniej kupić jest jedną butelkę, w której zamknięto jednocześnie szampon, odżywkę i żel? Co natomiast powiemy na fakt, że w przyrodzie także chowają się substancje, które można wykorzystać w wielu dziedzinach życia?

Za doskonały przykład posłuży tutaj olej kokosowy – używany w kosmetyce i przemysłach: spożywczym, chemicznym i farmaceutycznym.

Olej, zwany także masłem kokosowym, należy do tłuszczów stałych, a otrzymywany jest przez tłoczenie i rozgrzanie kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Jej największe uprawy znajdują się w Indonezji, Meksyku, Indiach i na Filipinach. Olej najpierw przybiera postać lekko żółtawego, rafinowanego i odkwaszanego płynu. Natomiast po stwardnieniu staje się białą, śliską masą o charakterystycznym zapachu. Topnieje w temperaturze 20-28°C i należy go konserwować, gdyż szybko jełczeje, przez co jego smak staje się gorzki, woń maślana, a sam olej nabiera brunatnego zabarwienia. Rocznie, na świecie wytwarza się ok. 3-3,5 mln ton tego towaru, a produkcja wciąż wzrasta ze względu na wysoki popyt.     Jest bogaty w wiele kwasów (zawiera ok. 98% nasyconych kwasów tłuszczowych), a ponadto w witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Po oczyszczeniu z niektórych składników, nie rozkłada się i nie nabiera nieprzyjemnego zapachu. Dlatego w przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie głównie przy produktach do pieczenia ciast, smażenia oraz wyrobu margaryny, lodów i czekolady. Olej kokosowy,  tłoczony jest na zimno, a w dietetyce klasyfikuje się go w kategorii najzdrowszego na świecie i wypierającego tłuszcz zwierzęcy. Kulinarni smakosze chwalą go za niedeterminowanie smaku potrawy – oceniają go jako idealny produkt do smażenia niemal każdego posiłku. Niestety duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprzyja chorobom serca, nadciśnieniu czy miażdżycy, a sam olej może być dla niektórych ciężkostrawny.

W przemyśle chemicznym stosuje się frakcje twarde oleju do produkcji kwasów tłuszczowych i alkoholi, a także do wyrobu świec, pomad i apretury włókienniczej. Przemysł kosmetyczny promuje olej kokosowy przede wszystkim jako balsam odżywczy dla całego ciała, mydło nawilżające lub odżywka do włosów. Wystarczy stosować go raz w tygodniu, by zapewnić sobie odbudowę i zapobiec utracie wody z organizmu. Topniejący tłuszcz w formie oleju jest dodawany do kosmetyków, które mają nabłyszczać, chronić przed wodą morską i promieniami słońca. Polecany jest także podczas masażu – na skórze tworzy się warstwa umożliwiająca płynniejsze i bezpieczniejsze dla skóry ruchy.

Przemysł farmaceutyczny używa go w procesie tworzenia niektórych lekarstw. Przy rozkładzie na poszczególne frakcje kwasów tłuszczowych staje się substratem innych wartościowych substancji, np. kwasów mistrynowego i kapronowego, powszechnie występujących w lekach. Wykorzystywany głównie do produkcji czopków doodbytniczych, maści czy past. Olej kokosowy stanowi naturalny antybiotyk – wzmacnia układ immunologiczny i chroni przed infekcjami. Działa antybakteryjnie, reguluje przemianę materii i spowalnia procesy starzenia się skóry. Wpływa korzystnie na koncentrację i wspomaga proces szybszego wchłaniania magnezu oraz wapnia.

Współcześnie mówi się, że właściwości oleju kokosowego porównywalne są do tych otrzymywanych przy spożywaniu mleka z piersi matki oraz że pomaga on nawet w walce z wirusem HIV – śmiało postawić można tezę, że jest silną konkurencją dla wielu produktów.

Więcej na temat oleju kokosowego na http://oleje-kokosowe.pl/olej-kokosowy..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *