Bez tego nie obędziesz się w kuchni

Kuchnia to bez wątpienia królestwo każdej pani domu. W tym pomieszczeniu spotyka się cała rodzina, tutaj gościmy często znajomych i przyjaciół. Jednak przede wszystkim w pomieszczeniu tym przyrządzamy posiłki: dania obiadowe, desery czy przekąski. Czego nie powinno więc zabraknąć w naszym kuchennym wyposażeniu, byśmy mogli z łatwością i wygodą korzystać z możliwości, jakie daje kuchni?

Sprzęt AGD to podstawa. Pojemna lodówka, w której przechowamy świeże produkty, piekarnik i płyta lub kuchenka, które niezbędne są do codziennego gotowania i pieczenia – stanowią minimum. Jednak kuchnia, to nie tylko sprzęty. To także wiele dodatków, które czynią z niej miejsce funkcjonalne.

Noże różnego rodzaju to wyposażenie potrzebne nie tylko do dzielenia pokarmów na mniejsze części. Ostre noże potrzebne są do tego, by poszczególne serwowane przez nas posiłki miały elegancka formę i wyglądały estetycznie.

Wyciskacz do czosnku, cytryny czy pomarańczy – dzięki tym niewielkim i niedrogim urządzeniom z łatwością rozgnieciemy czosnek niezbędny do przyrządzania wielu dipów, a także wyciśniemy sok z cytryny do ostatniej kropli.

Blachy do pieczenia – miłośnicy słodkich wypieków z pewnością dysponują pokaźną kolekcja blach różnych rozmiarów i kształtów. Z pewnością warto zaopatrzyć się w dużą prostokątną blachę oraz tortownicę. Przyda się także forma do tarty, a także do wypieku muffinek.

Równie przydatna będzie patelnia –nawet jeśli unikamy smażenia na głębokim tłuszczu. Patelnie z powłoką granitową lub ceramiczną umożliwiają niemal beztłuszczowe smażenie wielu potraw, a są niezastąpione podczas gotowania – nawet amatorskiego – w każdym domu.

Z kolei czajnik elektryczny szybko zagotuje wodę potrzebną do zaparzenia herbaty czy ugotowania makaronu. Jeśli będziemy odpowiednio z niego korzystać i dbać o jego konserwację, nie tylko usprawni prace w kuchni, ale także przyczyni się do oszczędności prądu.

Aby móc bez przeszkód i obaw oddać się kucharzeniu, warto zaopatrzyć się w fartuch, który uchroni naszą odzież przed plamami. Przydadzą się również grube kuchenne rękawice, a także podstawki (np. silikonowe), na które bezpiecznie odłożymy gorący garnek czy naczynie żaroodporne.

Pamiętajmy, że sztuka kulinarna to nie tylko umiejętność przyrządzania potraw – to także sposób ich serwowania. Dlatego w pierwszej kolejności zadbajmy o odpowiednią zastawę stołową oraz sztućce, np. takie jak tutaj. Uwzględnijmy także nakrycie stołu: obrus i bieżniki. Dopiero przy takiej oprawie nasze posiłki będą należycie się prezentowały i smakowały.

Zdjęcie: foter.com


.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *