Czy kakao jest zdrowe?

organiczne kakao

Czekolada mleczna nie jest uznawana za naprawdę zdrowy produkt. Nic dziwnego, ponieważ zawiera ona dużo cukru. Utarło się więc, że i samo kakao przestało być uznawane za produkt, który może wpłynąć dobrze na nasze zdrowie. Tymczasem zawiera ono cenne substancje z których nie należy rezygnować.

Kakao najlepiej byłoby spożywać na surowo ze względu na obecność kwasów omega. Obecnie bez trudu znajdziemy taką formę kakao, jaką bez trudu będzie można dodać do potraw, nie tracąc cennych substancji. Najbardziej korzystne dla nasze zdrowia byłoby codzienne spożywanie takiego produkt jak kakao organiczne. Oznaczone odpowiednim certyfikatem daje nam gwarancję, że roślina ta nie była opryskiwana szkodliwymi dla naszego zdrowia preparatami. Kontrolowana organiczna uprawa to same korzyści dla natury i dla naszego samopoczucia. Warto zapłacić nieco więcej by mieć pewność, że spożywamy naprawdę zdrowy produkt.

By uzyskać smak czekolady, ziarno kakaowca poddawane jest procesowi fermentacji. Po odpowiednim czasie nadaje się już do jedzenia – niekoniecznie trzeba je mielić, choć w takiej formie najłatwiej jest je spożywać. Decydując się na codzienne picie kakao, warto jest robić to bez dodatków. Chociaż początkowo picie tego napoju na samej wodzie może niezbyt obfitować w bogactwo smaku, to warto pomyśleć o tych składnikach, które w ten sposób zostają łatwiej przyswojone. Mowa tutaj o przeciwutleniaczach. Choć część z nich znika podczas procesu przygotowywania ziarna do spożycia, to jednak kakao zachowuje ich tyle, że znaleźć je można nawet w gorzkiej czekoladzie, która jest już bardzo przetworzona. Codzienne spożywanie kakao może wydłużyć nasze życie i poprawić nastrój, nic wiec dziwnego, że wiele osób wybiera ten napój zamiast porannej kawy. Tym bardziej, iż kakao również lekko pobudza dzięki zawartości fenyloetyloaminy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *