Dłuższe zakupy? Pojemniki izotermiczne zabezpieczą wrażliwą żywność

Kupowanie żywności głęboko mrożonej można uznać za pewien standard. Warzywa, owoce i mięso doskonale nadają się do szybkiego przygotowania wymyślnych potraw. Co zrobić, aby dowieźć je ze sklepu do domu w nienaruszonym stanie? My już wiemy. Każda pani domu wie, że produktu raz rozmrożonego nawet w niewielkim stopniu nie można w tej samej postaci ponownie zamrozić. To nie fanaberia, ale podstawowy warunek higieniczny.

Proces głębokiego zamrażania nie niszczy znajdujących się na produktach spożywczych drobnoustrojów. Zimna temperatura sprawia, że przechodzą one w stan uśpienia. Każde wyjęcie produktu z lodówki i pozostawienie jego dłużej w dodatniej temperaturze sprawia, że drobnoustroje zaczynają się gwałtowanie namnażać.

Żywność mrożona wymaga starannego przewożenia

Łatwo można sobie wyobrazić co się dzieje w przypadku wielokrotnego rozmrożenia i zamrożenia danego produktu. W pewnym momencie bakterii może być tak dużo, że będą one stanowiły poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Należy szczególnie uważać na mięso, gdyż od samego początku znajduje się na nim duża ilość różnych drobnoustrojów. To właśnie one powodują, że pozostawione dłużej w ciepłej temperaturze mięso ulega szybkiemu zepsuciu.

Warto o tym pamiętać zwłaszcza w czasie kupowania mrożonek i lodów. Wiadomo, że w wielu wypadkach produkty głęboko mrożone są wygodniejsze do szybkiego przygotowania. Jednak długie oczekiwanie w kolejce do kasy oraz podroż mogą sprawić, że ulegną one delikatnemu rozmrożeniu. Nawet niewielka dodatnia temperatura spowoduje, że uśpione drobnoustroje zaczną się namnażać. W takim wypadku skutecznym rozwiązaniem są pojemniki izotermiczne.

Wysoka szczelność, niczym domowa lodówka, pozwalają nawet podczas długiego transportu zachować nienaruszony stan mrożonych artykułów spożywczych. Włożony do środka schłodzony wkład pozwala przez wiele godzin utrzymać wewnątrz ujemną temperaturę. Pojemniki termiczne są także dobrym rozwiązaniem w przypadku przewożenia świeżych owoców i warzyw w gorące dni. Dzięki temu pozostaną dłużej ładne i świeże..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *