Naturalne leki na talerzu

Nasze zdrowie i samopoczucie w dużej mierze zależy od sposobu naszego odżywiania. To, jakie dania pojawiają się na naszych talerzach ma wpływ na kondycję naszego ciała, ale i ducha. Co więcej, wiele produktów, które dostępne są powszechnie w sklepach, są więcej niż zdrowe – mają wręcz działanie lecznicze. Czego nie powinno więc zabraknąć w naszej diecie, byśmy mogli cieszyć się pełnią zdrowia?

Wiele z produktów znajdujących się na sklepowych półkach możemy spożywać samodzielnie lub wykorzystać jako podstawowe składniki większych posiłków. Mowa głównie o owocach i warzywach, które w stanie surowym powinny stanowić codzienny element naszej diety, chociażby ze względu na dużą zawartość witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Warzywa odznaczające się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi to np. brokuły, pomidory, szpinak, seler, czerwona papryka czy czerwona kapusta.

Należy również pamiętać, że pośród warzyw znajdziemy również te, które rzadziej stanowią podstawę dań, a częściej są raczej wykorzystywane jako niezastąpiony do nich dodatek. Wymieńmy tu chociażby naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek, czy cebulę. Nie zapominajmy również o kiełkach. Te niewielkie roślinki wyrastające ze specjalnie przygotowanych nasion warzyw i zbóż zawierają niejednokrotnie o wiele więcej prozdrowotnych substancji niż dorosła roślina. Nie tylko dobrze smakują, ale stanowią też chętnie stosowany element dekoracyjny wielu dań. Wśród nich na uwagę zasługują szczególnie kiełki brokułów, rzodkiewki, słonecznika czy buraka (te ostatnie wykorzystywane są np. w leczeniu anemii).

Tym, co stanowi o charakterze dań i ich smaku, są przyprawy i zioła. Większość z nich wykazuj korzystne dla naszego zdrowia działanie. Oregano, chili czy goździki pomocne są przy zwalczaniu infekcji, kurkuma, imbir czy pieprz polepszają krążenie, a jałowiec oraz majeranek łagodzą bóle reumatyczne. To oczywiście jedynie kilka prozdrowotnych właściwości ziół i przypraw, których wymienić można by znacznie więcej. Pamiętajmy, że zioła stanowią także bazę do sporządzania różnorodnych naparów czy leczniczych herbatek, które często stosowane są jako naturalne wspomagacze w leczeniu rozmaitych schorzeń.

O wartościowe i zdrowe produkty spożywcze nie jest trudno, bowiem znajdziemy je w każdym sklepie. Dodatkowo, wiele z nich możemy wyhodować we własnych ogrodach bądź w doniczce na parapecie. Warto zadbać o to, by pojawiały się na naszych talerzach i swoimi drogocennymi właściwościami uzupełniały eleganckie serwisy obiadowe.

Zdjęcie: foter.com

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *