Shiitake – „prawdziwek” wśród grzybów hodowlanych

Ich intensywny smak i specyficzny aromat są unikatowe. Można je dusić, gotować i smażyć. Niezależnie od tego jak zostaną podane – czy w formie suszonej, liofilizowanej czy świeżej, zawsze wybornie smakują. Shiitake mają jednak jeszcze inne zalety, prócz tych związanych z walorami kulinarnymi – posiadają szereg niezbędnych dla organizmu ludzkiego składników, dzięki którym nabywają wiele właściwości leczniczych. To wszystko sprawia, że uważane są za swego rodzaju „prawdziwki” – niezwykle cenne okazy – wśród grzybów hodowlanych.

W Japonii, gdzie shiitake mają swoje korzenie, popularne są trzy formy ich podawania – w postaci ciasteczek, wina lub kanapek złożonych z pieczywa posmarowanego masłem i cienkiego, przyprawionego odpowiednio plasterka grzyba. W przeszłości, w Chinach czy Japonii, były stosowane nie w charakterze przysmaku, ale głównie jako metoda leczenia. Do dzisiaj kuracja grzybami witalnymi to kierunek w medycynie naturalnej, nazywany fungoterapią. Za zdrowotne właściwości odpowiada ich bogaty skład. Zawierają dużą dawkę selenu, witamin – z grupy B, witamin A, C, D, E, K i PP oraz kwasu pantotenowego. Ich zawartość często jest wyższa niż w innych ogólnodostępnych warzywach czy produktach. Ponadto wypełnia go w większości woda, więc nie jest tłustym pożywieniem. Mogą być więc stosowane przez osoby odchudzające się – w 100 gramach surowych grzybów zawarte zostały zaledwie 34 kalorie. Warto nadmienić, że nasz organizm nie trawi natomiast celulozy i chityny, budującej ściany komórek grzybni, a nadmierna ilość spożytych shiitake może spowodować problemy żołądkowe, takie jak rozwolnienie czy wzdęcia.

Shiitake, nazywane również Siangu, to jeden z nielicznych grzybów, które powodują odzyskanie witalności i energii. U mężczyzn przejawia się to we wzroście potencji i poprawie życia seksualnego. Stosuje się je także do leczenia m. in. nowotworów (ze względu na obecność lentinanu wzmacniającego odporność i spowalniającego rozwój raka), chorób serca (m.in. zawału), wysokiego ciśnienia (a w konsekwencji chroni nas przed udarem mózgu), otyłości i problemów związanych ze starzeniem się organizmu. Niedawnym odkryciem podczas wielu badań naukowych była informacja, że zapobiegają one reprodukcji w tkankach wirusa HIV. Działają profilaktycznie na wszelkie spadki odporności i przeziębienia.

Wyróżniają się na tle innych grzybów swoim smakiem, aromatem i wyglądem. Posiadają wiele cennych dla organizmu ludzkiego właściwości – działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Ze względu na te wszystkie cechy i ich bogaty skład, można nazwać je śmiało „prawdziwkami”, lub może nawet perełkami, wśród grzybów hodowlanych!

Więcej informacji na temat grzybów shiitake na grzyby-witalne.pl/shiitake..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *